Cinsel işlev bozukluklarından biri olan cinsel isteksizlik hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilmektedir. Kadınlarda erkeklere göre daha sık görülen bu durumun en yaygın nedeni strestir. "Kadınlarda cinsel isteksizlik nasıl giderilir" Bu durum hekimlerin sıklıkla karşılaştığı bir durumdur. Soruyu cevaplamadan önce kadın ve erkeklerde cinsel isteksizliğin nasıl ve neden oluştuğunu anlamak gerekir.

Cinsel isteksizlik nedir?

İnsanların cinsel yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeleri için psikolojik ve fizyolojik açıdan sağlıklı olmaları gerekmektedir. Bazı durumlarda kişinin cinsel açıdan düşünecek hiçbir şeyinin olmaması veya cinsel isteksizlik yaşaması normal karşılansa da bu isteksizlik 6 ay veya daha uzun süre devam ediyorsa mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Cinsel isteksizlik aynı zamanda kadının veya erkeğin cinsel ilişkiye girme isteğinin azalması olarak da tanımlanmaktadır. Kişi cinsel olarak uyarılmış olsa bile cinsel isteksizlik değişmez; yani kişi cinsel olarak uyarılmış olsa bile isteksizdir. Fiziksel ve psikolojik yorgunluğun yanı sıra yaşam kalitesindeki değişiklikler de cinsel istekte değişikliklere neden olabiliyor.

Cinsel isteksizliğin belirtileri nelerdir?

Cinsel isteksizliğin temel belirtisi cinsel isteğin yokluğudur. Cinsel isteksizlik kadınlarda erkeklere göre daha yaygındır. Yaşlanma, hamilelik, menopoz gibi durumlar da cinsel isteksizliğe neden olur. Menopoz dönemine giren kadınların yaklaşık yarısında cinsel isteğin azaldığı düşünülmektedir. Erkeklerde yaş ilerledikçe cinsel isteksizlik azalıyor. Cinsel isteksizliğin diğer belirtileri şunlardır:

  • libidoda azalma
  • ilişkiden keyif alamamak.
  • Motivasyon eksikliği

Cinsel isteksizlik nasıl tedavi edilir?

Cinsel isteksizliğe neden olan birçok metabolik ve psikolojik bozukluk vardır. Tedavi için öncelikle sorunun kaynağının belirlenmesi gerekir. Bu nedenle hastanın hekime doğru anamnezi vermesi son derece önemlidir. Altta yatan neden kalp, prostat, nörolojik hastalıklar ya da şeker hastalığı gibi metabolik ise bu bozuklukların tedavi edilmesiyle cinsel isteksizlik ortadan kalkar. Ancak cinsel isteksizliğin odağı psikolojik ise kişinin bir psikiyatriste ya da seks terapistine başvurması ve bu konuda yardım alması gerekir. Tedavi sırasında eşlerin birbirini zorlamaması ve sabırlı olması da son derece önemlidir.

Siz de cinsel isteksizlik yaşıyorsanız altta yatan nedenleri araştırmak ve uygun şekilde tedavi etmek için bir hekime başvurmayı ihmal etmeyin.