İkinci tip A vitamini provitamin A olarak bilinir. Meyve ve sebze gibi bitkisel besinlerde bulunur.
A Vitamininin Faydaları Nelerdir?
- A vitamini sağlıklı dişlerin, kemiklerin, yumuşak dokuların, mukozaların ve cilt yapılarının oluşmasına ve korunmasına yardımcı olur.
- Gözün retinasına renk veren pigmentleri üretir.
- A vitamini özellikle düşük ışıkta iyi görüş sağlar. Ayrıca sağlıklı bir hamilelik ve hamilelik sonrası emzirmede de büyük rol oynar.
- Beta-karoten tipi A vitaminleri antioksidanlardır. Antioksidanlar hücreleri serbest radikal adı verilen maddelerin neden olduğu hasarlardan korur.
- Serbest radikallerin bazı kronik ve uzun süreli hastalıklara katkıda bulunduğu ve yaşlanmada rol oynadığı bilinmektedir. Beta-karoten içeren besin kaynaklarının tüketilmesi kanser riskini azaltabilir.
A Vitamini Eksik veya Fazla Olursa Ne Olur?
Vücutta A vitamini eksikliği çeşitli göz ve görme sorunlarına neden olabilir. Bu sorunlar arasında düzeltilebilir gece körlüğü ve geri döndürülemez kornea hasarı yer alır. A vitamini eksikliği ayrıca hiperkeratoza veya kuru, pullu cilde de yol açabilir. Cilt için oldukça faydalı olan bu vitamin türünü beslenmenizin bir parçası haline getirmeniz sağlıklı bir seçim olacaktır.
Ancak aşırı A vitamini de hastalığa neden olabilir. Yüksek dozda A vitamini doğum kusurlarına neden olabilir.
Bebekler ve çocuklar A vitaminine karşı daha duyarlıdır. Ayrıca daha küçük dozlarda A vitamini veya retinol gibi A vitamini içeren ürünler aldıklarında da hastalanabilirler.
Büyük miktarlarda beta-karoten genellikle bireyleri hasta etmez. Ancak yüksek miktarda beta-karoten cilt rengini sarı veya turuncuya çevirebilir. Beta-karoten tüketimi azaltıldığında cilt rengi normale döner.
Hangi Besinlerde A Vitamini Var?
- Alabalık,
- Beyaz peynir ,
- Karaciğer,
- Tuna,
- Morina karaciğeri yağı,
- Somon,
- Tavuk ciğeri,
- Tereyağı,
- Yumurta sarısı,
- Y-Yağlı süt,
- Peynir,
- Krem,
- Böbrek,
- Pisi balığı ve balık yağı,
- Kabak,
- Brokoli,
- Havuç,
- Ispanak,
- Kara lahana,
- Karahindiba yeşillikleri,
- Kırmızı biber,
- Lahana,
- Maydanoz,
- Pazı,
- Brüksel lahanası, tatlı patates, portakal gibi sarı meyveler ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunur.