Vitaminler genellikle vücut tarafından hiç üretilmeyen veya olumsuz sağlık sonuçlarını veya hastalıkları önlemek için yetersiz miktarlarda üretilebilen temel besinlerdir. Bu nedenle vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminleri doğru beslenmeyle desteklemek gerekir.

B12 Vitamininin Faydaları Nelerdir?

B12 vitamini özellikle beyin ve sinir sisteminin işleyişi için önemlidir. Aynı zamanda DNA'nın yaratılmasına ve düzenlenmesine de yardımcı olur.

Vücuttaki hemen hemen her hücrenin metabolizması, yağ asitlerinin sentezinde ve enerji üretiminde rol oynayan B12 vitaminine bağlıdır. B12 Vitamini insan vücudunun folik asidi emmesine ve depolanan enerjiyi serbest bırakmasına yardımcı olur.

İnsan vücudu sürekli olarak milyonlarca kırmızı kan hücresi üretir. Bu hücrelerin çoğalması için B12 vitamini gereklidir. B12 vitamini seviyesi düştüğünde kırmızı kan hücrelerinin üretimi de buna bağlı olarak azalır. Kırmızı kan hücrelerinin sayısındaki azalma anemiye yol açar.

Araştırma sonucunda 14 yaş üstü bireylerin günde 2,4 mikrogram (mcg) B12 vitamini tüketmesi öneriliyor. Hamilelerde bu miktar 2,6 mikrogram iken anne sütü emziren kadınlarda 2,8 mikrograma çıkmaktadır. Aşırı B12 vitamini alımı toksik veya zararlı özellikler göstermedi. Ancak vitamin takviyesi almaya başlamadan önce mutlaka bir uzman görüşü almalısınız.

B12 Vitamini Nelerde Bulunur?

B12 vitamini birçok besin kaynağından elde edilebilir. Bu vitamin en çok hayvansal gıdalarda bulunur:

  • Et
  • Süt
  • Yumurta
  • Peynir altı suyu gibi hayvansal gıdalar.